Младежът от Пазарджик трябвало да е издръжлив, да говори чужди езици,

...
Младежът от Пазарджик трябвало да е издръжлив, да говори чужди езици,
Коментари Харесай

Иван Тилев отиде за нов паспорт и разбра, че е ощетил германци с 800 000 евро

Младежът от Пазарджик трябвало да е издръжлив, да приказва непознати езици, за да предлага по телефона предложения за финансови услуги, които му давали шефовете
От октомври 2019 година до юли 2021 година всичко върви перфектно, след това полиция нахлува в офиса им и по-късно година тишина до екстрадицията му

Иван Тилев е на 23 години. Младежът от Пазарджик, който е със приблизително обучение, само че владее британски и немски, си намира през октомври 2019 година работа през jobs.bg в компанията “Тийм ъп груп ”. В колцентъра в София, където постъпва, не изискват доста качества, с изключение на да е устойчив и да приказва непознати езици.

Офисът е в София и след няколко месеца образование Иван стартира да приказва по телефона с клиенти от целия свят, като предлага търговия с акции и биткойни и други финансови услуги.

Три години по-късно - през есента на 2022 година, той ще бъде екстрадиран по искане на съд в Германия с обвиняване, че е измамил 21 жители на тази страна на стойност 800 хиляди евро. Там го проверяват за измами като участник в проведена незаконна група.

На 6 октомври Пловдивският апелативен съд сподели “да ” на настояването за екстрадиция на 23-годишния българин.

Германската прокуратура твърди, че компания “Тийм ъп груп ”, в която Иван е работил, е направила

машинация за над 14 млн. евро чрез различни свои чиновници

Справка в Търговския указател демонстрира, че сдружението е записано у нас през 2018 година с капитал от 2 лева Управители са Жасмина Дурмишевич от Сърбия и Лиор Бакши от Израел.

Никой и до през днешния ден не знае дали това са действителните притежатели и дали против тях също тече инспекция. На този стадий не е ясно дали има други упрекнати, само че на 4 юли т. година районният съд в Бамберг издава европейска заповед за арест за Иван. Искането за екстрадиция беше почетено първо от окръжния съд в Пазарджик, а след това – и от апелативния в Пловдив.

Възможности за повече обжалване няма

и той бе предаден на немските управляващи незабавно след решението от 6 октомври т.г.

“Не виждам по какъв начин клиентът ми ще се отбрани в Германия. Считам, че на процедура те към този момент са го осъдили там ”, съобщи юристът му Иван Табаков. А татко му Димитър Тилев се чудеше от кое място ще откри пари за немски юристи, откакто не получава висока заплата като оператор на машина за плазмено рязане.

“В момента съм с 30 лева ”, съобщи той, откакто чу правосъдното решение.

Иван твърди, че е получавал инструкции от мениджъра си какво да споделя на хората и  не е имал никакви съмнения, че се прави нещо неправилно, до 27 юли предходната година, когато

в офиса нахлуват служители на ГДБОП, Столична дирекция на вътрешните работи и германската прокуратура

“Влязоха по време на работа, задържаха ни безусловно всички, взеха цялата техника, както и персоналните ни телефони и нямах никаква визия за какво се случва това. Питах ги. От Германия хората си мислеха, че се майтапя с тях, когато ги питах какво неправилно има. След това ми обясниха. Неофициално ме разпитваха и им описах моята история, като им обясних по какъв начин съм попаднал там, какво работя и така нататък След това задържаха няколко души, доколкото ми е известно, не знам тъкмо какъв брой. Останалите ни пуснаха да си вървим, може би след 12 часа. След това нямах никаква информация. Нищо не се е случило. Бях споделил всичко на немската прокуратура ”, разказа Иван Тилев случилото се в този ден пред Окръжния съд в Пазарджик.

В последвалата година никой не го е търсил за нищо, само че на 24 август т. година той

отива в полицията в Пазарджик да си поднови паспорта

Там го задържат и му оповестяват, че на негово име има европейска заповед за арест от Германия.

“За мен персонално беше огромен потрес, тъй като сега аплайвам за работа, като отново съм взел обявата от jobs.bg и не знам дали няма да се окажа още веднъж упрекнат за нещо, без нищо преднамерено да съм направил ”, споделя младежът.

Според него за работата му в колцентъра само значимо било да знае езици и да устоя на стрес. Той желае да бъде съден в България, тъй като се опасява, че няма да получи обективен развой в Германия.

“Няма да имам съответна отбрана там и

шефовете ще се опитат да ни обвинят нас, служителите, за престъпление, за което даже не сме знаели,

че съществува ”, изброи опасенията си младежът.

“Ще изпратим едно младо момче в Германия, ще си избършат ръцете там локалните му шефове с него и той ще бъде наказан за закононарушение от общ темперамент, което евентуално ще бъде излежано тук, в България, без да е отговорен ”, пледира юрист Иван Табаков.

Той акцентира, че измамата е закононарушение и у нас, само че наказването е по-ниско – до 6 години. В Германия е до 15, а използването на по-благоприятния закон е залегнало и в българския Наказателен кодекс, и в Хартата за главните права и свободи.

“Бях елементарен чиновник, всеки може да бъде на моето място ”, сподели Иван Тилев пред Пловдивския апелативен съд, само че съставът почете настояването за екстрадиция.

“Нямаме основания да откажем да изпълним европейската заповед за арест

Но и за вас е по-благоприятно да бъдете екстрадиран в Германия и  там да кажете това, което обяснихте пред нас, с цел да се отбраните. Това произвеждане е единствено по заповедта за арест, ние не преглеждаме случая всъщност ”, обърна се към Иван Тилев арбитър Христо Крачолов. Магистратът добави, че в случай че бъде наказан в Германия, Тилев ще изтърпи наказването си в България  и тогава да бъде прибавен по-благоприятният за него закон.

“В Република България не е образувано наказателно производство

против желаното лице за въпросното закононарушение и освен това състояние следва да се отдаде приоритет на наказателната пълномощия на издаващата страна членка поради обстоятелството, че там към този момент е почнало наказателното гонене, събирани са доказателства и лицето ще има опция да осъществя отбраната си срещу закононарушението, за което се желае предаването му ”, е записано в претекстовете към правосъдното решение.

Защитникът на Тилев Иван Табаков тези дни се закани да пита основния прокурор Иван Гешев за какво прокуратурата не е образувала произвеждане, откакто закононарушението е осъществено в България. Пред “24 часа ” юристът сподели, че по този начин можела да се избегне екстрадицията, която към този момент е реалност.

“Невинен съм, само че по този начин реши съдът ”, сподели Тилев, до момента в който защитата го извеждаше от правосъдната зала. Баща му Димитър Тилев и приятелката му Анна Налбантова оповестиха, че се усещат предадени от решението на българския съд.

“Вярвам в невинността на сина си на 200%, той не е имал достъп до пари ”, сподели бащата.

“Не е редно и почтено български жители да страдат за нещо, което даже не са направили ”, добави момичето.

Защитата на Тилев не разполага с данни дали те са арестувани и повдигнати ли са им обвинявания.

Случаят на Иван Тилев припомня за настояването за екстрадиция в Съединени американски щати на Желяз Андреев от 2018 година Обвинението беше, че Андреев и 4-ма негови сътрудници са взели участие в скрит план за нарушение на ембаргото за търговия със Сирия през 2013 година Те работели в софийския офис на американската компания AW Tronics, която продавала авиационни елементи онлайн. Тогава страната ни отхвърли да съобщи младия мъж на Съединени американски щати, а след това беше свалена и алената бюлетина, с която го търсеше Интерпол.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР